Wat is nou hypnotherapie en wat doet de hypnotherapeut?

Bij o.a de volgende problemen kan hypnotherapie hulp bieden; burn-out, angsten en fobieën, depressieve klachten, verdrongen traumatische gebeurtenissen (zoals incest en/of kindermishandeling) en zingeving problematiek. En wat ook steeds vaker voorkomt, is medische hypnose. Deze vorm van hypnose wordt veelal ingezet voor psychosomatische ziektebeelden. Hiermee wordt bedoeld ziektes die sterk beïnvloed worden door stress. Zoals PDS {prikkelbare darm syndroom} of bevallen met behulp van hypnose (regiehouden en pijn management) migraine en afvallen met behulp van hypnose etc.
Een hypnotherapeut is een HBO opgeleide psychosociaal therapeut die tijdens de therapie gebruik maakt van trance. Trance is dus meestal een methode binnen de therapie van een hypnotherapeut.
Trance is wat iedereen zonder erbij stil te staan dagelijks meemaakt. Het is een natuurlijk stadium net zoals slapen en wakker zijn. Iedereen kent uit eigen ervaring tranceverschijnselen of het dagdromen. Je gaat geconcentreerd in je innerlijke wereld op waardoor je je losmaakt van je uitwendige omgeving. Op deze momenten van innerlijke concentratie houdt je bewuste controle en is zeer alert, deze zorgt dus heel goed voor jouw veiligheid. Zoals tijdens een lange autorit, terwijl je ontspannen rijdt en jouw gedachten afdwalen. Als het nodig is dan kan je toch plotseling ingrijpen wanneer er een onverwachte verkeerssituatie opduikt.
Doelgericht dagdromen betekent dat je een reden hebt, een doel om in trance te gaan bij een hypnotherapeut. Onder begeleiding van de therapeut heb je van tevoren een doel bepaald. Want welke klachten zijn er en waar wil je aan werken? En wat wil je bereiken. Dit komt in je behandelovereenkomst te staan die je ondertekent. De kunst is dan om en een doel te hebben en tegelijkertijd open te blijven staan voor andere informatie die je van je innerlijk krijgt. Opgaan in je innerlijke werkelijkheid betekent dat je belevende ik op de voorgrond komt en dat je  observerende en evaluerende ik op de achtergrond raakt. Het maakt je mogelijk dat je minder pijn voelt (bijvoorbeeld bij je bevalling) of om weer het kind te beleven dat je vroeger was (methode regressie) en om de mogelijkheden te zien van iets dat daarvoor onmogelijk was.
NLP in combinatie met trance gebruik ik heel vaak.
Als therapeut begeleid ik je naar je doel. Soms voeren we alleen maar een gesprek dan evalueren we de voortgang van jouw innerlijke processen en wat je daarvan merkt in het dagelijkse leven. We zien dan meteen waar je nog aan wil werken en wat je eventueel nog meer nodig hebt.