Medische hypnotherapie

Medische hypnose werkt goed bij SOLK ( somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten); deze lichamelijke klachten neem ik heel serieus. Medische hypnose is laagdrempelig en dus zeker ook toegankelijk voor diegene die niets weten van hypnotherapie. Binnen de medische hypnose kan door pijnveranderingstechnieken pijn veranderen en verminderen.

Maar hoe werkt dat dan?

Een wonder van genezing: al een heel gewone huidverwonding toont ons op duidelijke wijze onze zelfhelende krachten. Een klein wondje gaat in de regel al na korte tijd zo goed en zo kwaad als het gaat al dicht. Een heel complex proces gaat daaraan vooraf. We hebben geen flauw benul wat dat proces is en we zien alleen maar de uitkomst. Over de wond heen ontstaat een korstje en vanaf de randen daarvan naar binnen toe word de wond geheeld..

De innerlijke dokter: die dokter in ons die bestaat dus echt. En op die innerlijke dokter dienen we wel degelijk acht te slaan. Tijdens een hypnose-sessie maken we contact met die innerlijke dokter. Of zoals ik het noem met ons zelfhelend vermogen. Wij kunnen in onszelf de plaatsen opzoeken waar de klachten zich bevinden en wij weten vaak ook wel als we daar zijn wat er nodig is voor verlichting of verandering van de klachten. Pijn is meestal een signaal van het lichaam om aan te geven dat er iets aan de hand is. Het hoeft niet altijd perse lichamelijk te zijn maar het kan ook psychosomatisch zijn. Ik geef een veel voorkomend voorbeeld zoals stress, iedereen herkent het wel, pijn in de schouders of de nek meestal veroorzaakt door stress/spanningen. Door te kijken waar de stress vandaan komt en hoe deze voorkomen kan worden, kunnen we de klachten verminderen of zelfs helemaal laten verdwijnen.

Medische hypnose is er ook voor werkelijke lichamelijke klachten; zoals reuma, allergieën, astma, migraine, pijnen, hoge bloeddruk, prikkelbare darmen, zwangerschapsklachten zoals misselijkheid, angst voor de bevalling. Menstruatiepijnen, klachten van het bewegingsapparaat, overgewicht, ondergewicht. Voor gewichtsproblemen/eetproblemen zie ook gewichtsbeheersing met hypnotherapie.