Over mij

Ik ben Josee van Riel, gehuwd en moeder van 4 kinderen en Omi van 9 kleinkinderen. Al vanaf mijn jeugd ben ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid te maken heeft. Na een behoorlijke periode gewerkt te hebben in allerlei functies in de zorg veranderde mijn belangstelling meer naar het innerlijk van de mens zelf.
Want hoe komt het toch dat anderen anders reageren in dezelfde situatie als ik? En wat doe je met problemen die je ervaart door onverwerkte trauma’s? Wat zit er nu precies achter de problemen die je dagelijks tegen komt?
Omdat ik dat graag wilde onderzoeken begon ik in 2005 de opleiding voor hypnotherapeut aan de ANZN, Academie voor Natuurgeneeskunde Zuid Nederland. Dit was een 4 jarige HBO opleiding. Daarnaast ben ik in het bezit van het diploma Medische basiskennis en Psychosociale basiskennis diploma op HBO niveau. Ik heb de opleiding voor EMDR gevolgd, de eenjarige opleiding voor PDS en een scholing over eetstoornissen. Ik heb 5 jaar met heel veel plezier cursussen hypnobirthing (Mongan methode) gegeven aan aanstaande ouders. Bij Hypnose en bevallen gebruik ik nog regelmatig verschillende ademhalingstechnieken uit de hypnobirthing. Verder volg ik jaarlijks bij- en nascholingen en heb ik regelmatig overleg en intervisie met collega’s. Hiermee voldoe ik aan de eisen van de verzekeraars en worden mijn behandelingen ( gedeeltelijk) vergoed via de aanvullende verzekering.

Mijn enthousiasme, mijn kennis en ervaring zet ik iedere dag met veel plezier in. Ik ben praktisch ingesteld en kijk steeds wat jij nodig hebt. Ik nodig je van harte uit om de samenwerking aan te gaan… op weg naar meer innerlijke rust en balans, energie en een betere gezondheid!

Wat is nou hypnotherapie en wat doet de hypnotherapeut?

Bij o.a de volgende problemen kan hypnotherapie hulp bieden; burn-out, angsten en fobieën, depressieve klachten, verdrongen traumatische gebeurtenissen (zoals incest en/of kindermishandeling) en zingeving problematiek. En wat ook steeds vaker voorkomt, is medische hypnose. Deze vorm van hypnose wordt veelal ingezet voor psychosomatische ziektebeelden. Hiermee wordt bedoeld ziektes die sterk beïnvloed worden door stress. Zoals PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) of bevallen met behulp van hypnose (regie houden en pijn management) migraine en afvallen met behulp van hypnose etc.

Een hypnotherapeut is een HBO opgeleide psychosociaal therapeut die tijdens de therapie gebruik maakt van trance. Trance is dus meestal een methode binnen de therapie van een hypnotherapeut. Trance is wat iedereen zonder erbij stil te staan dagelijks meemaakt. Het is een natuurlijk stadium net zoals slapen en wakker zijn. Iedereen kent uit eigen ervaring tranceverschijnselen of het dagdromen. Je gaat geconcentreerd in je innerlijke wereld op waardoor je je losmaakt van je uitwendige omgeving. Op deze momenten van innerlijke concentratie houdt je bewuste controle en is zeer alert, deze zorgt dus heel goed voor jouw veiligheid. Zoals tijdens een lange autorit, terwijl je ontspannen rijdt en jouw gedachten afdwalen. Als het nodig is dan kan je toch plotseling ingrijpen wanneer er een onverwachte verkeerssituatie opduikt.

Doelgericht dagdromen betekent dat je een reden hebt, een doel om in trance te gaan bij een hypnotherapeut. Onder begeleiding van de therapeut heb je van tevoren een doel bepaald. Want welke klachten zijn er en waar wil je aan werken? En wat wil je bereiken. Dit komt in je behandelovereenkomst te staan die je ondertekent. De kunst is dan om en een doel te hebben en tegelijkertijd open te blijven staan voor andere informatie die je van je innerlijk krijgt. Opgaan in je innerlijke werkelijkheid betekent dat je belevende ik op de voorgrond komt en dat je observerende en evaluerende ik op de achtergrond raakt. Het maakt je mogelijk dat je minder pijn voelt (bijvoorbeeld bij je bevalling) of om weer het kind te beleven dat je vroeger was (methode regressie) en om de mogelijkheden te zien van iets dat daarvoor onmogelijk was. NLP in combinatie met trance gebruik ik heel vaak.

Als therapeut begeleid ik je naar je doel. Soms voeren we alleen maar een gesprek dan evalueren we de voortgang van jouw innerlijke processen en wat je daarvan merkt in het dagelijkse leven. We zien dan meteen waar je nog aan wil werken en wat je eventueel nog meer nodig hebt.